Ana içeriğe atla

AĞIZ KOKUSU


AĞIZ KOKUSU

Ağız bakımıAğız kokusu çoğunlukla hastanın kendisi tarafından hissedilmeyen ancak çevresindeki kişilerce hissedilen bir çeşit rahatsızlıktır. Eğer ağız kokusu soğan, sarımsak gibi besinlerden veya sigara ve alkol tüketilmesinden kaynaklanmıyorsa bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.
Özellikle eşler arasında soğukluğa  yol açabilecek olan ciddi ağzı kokularının sebepleri araştırılmalı ve mutlaka tedavi yoluna gidilmelidir. Ağzı sürekli kokan bir kişinin toplumda hoş karşılanmayacağı da açıktır.
Ağız kokusunun sebepleri çok çeşitlidir. Bazı ağız kokuları ağız temizliği ile alakalıdır. Bunun için dişler fırçalanmalı, ağız belli aralıklarla yıkanmalı ve gargara yapılmalıdır. Misvak kullanmak iyi gelecektir.
Herhangi bir hastalığa bağlı olan ağız kokularını ise şöyle sıralayabiliriz.
Diş ve diş etinden kaynaklanan ağız kokuları: Çoğunlukla çürük dişlerden ve diş eti kanamalarından kaynaklanır. Çürük dişlerin çekilmesiyle veya dolgu yapılmasıyla çürüklerden kaynaklanan kokular giderilir. Diş eti kanamalarından kaynaklanan kokuların giderilmesi için öncelikle dişlerdeki tartarın ve diş taşlarının bir diş hekimince temizletilmesi gereklidir. Çünkü diş eti kanamalarının çoğunluğu diş taşlarından kaynaklanır.
Bademcik iltihaplarından kaynaklanan kokular: Bademcikler iltihaplı olduğu sürece koku yapar. Kokunun giderilmesi iltihabın giderilmesine bağlıdır.
Ağız burun ve boğaz tümörlerinden kaynaklanan kokular: bu tip kokuların giderilmesi de yine mevcut tümörlerin varlığı ile ilişkilidir. Gerekli tedavi ile giderilecektir.
  • Bazı ağız kokuları ise kişide bir hastalığın belirtisi olarak açığa çıkar.
    Örneğin;
  • Şeker hastalarının nefesi aseton gibi kokmaktadır.
  • Akut romatizma, nefes ekşi kokar.
  • Karaciğer yetmezliği, nefes küf kokar.
  • Karaciğer sirozu ve iç kanama, nefes pıhtılaşmış kan gibi kokar.
  • Böbrek yetmezliğinde ve üremide nefes amonyak gibi kokar.
Bütün bu kokuların giderilmesi hastalığı ortadan kalkmasına bağlıdır. Ağız kokusu gidermek için kullanılan sprey ve gargaralar çözüm değildir. Bunlar kötü kokuların giderilmesinde kısa süreli, geçici bir düzelme sağlar. Sonra kötü kokular tekrar hissedilir. Bu sebeple ağız spreylere itibar edilmemeli, mutlaka ağız kokusunun sebebinin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Hoş nefesler için;

Dişler mutlaka fırçalanmalı, her yemekten sonra ağız yıkanmalıdır ve bu bir alışkanlık haline getirilmelidir. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır. Eğer bir ortama girilecekse soğan ve sarımsak yenilmemelidir. Ben soğan ve sarımsak yemeyiniz diyemem, çünkü her ikisi de sağlığa faydalı gıdalardır. Şunu söyleyebilirim, soğan sarımsak yiyen en azından üzerinden bir öğün geçmeden insanlara fazla yaklaşmamalıdır. Bir miktar maydanoz çiğnemek ağıdaki kötü kokuyu bastıracaktır ve misvak kullanmak da faydalı olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yusuf Ziya Arpacık

Yusuf Ziya Arpacık 1 Mayıs 1958 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları zor tabiat şartlarıyla mücadele içerisinde geçti. Gençlik döneminde ise, 1980 öncesinde fırtınalı savaş günlerinin tam orta yerinde bulmuştu kendisini. İstanbul Üniversitesinde Tarih ilmi tahsil ederken 13 Şubat 1978 de hapse düştü. Sürgünden sürgüne yollandığı zindanlardan defalarca kaçmaya teşebbüs etmesine rağmen, Sağmalcılar ve Yozgat cezaevinden olmak üzere iki sefer firara muvaffak oldu… Tamamı yaklaşık on yıl olan hapis hayatının beş yılını hücrelerde geçirmek zorunda bırakılmış, kitaplar vasıtası ile ve kendi kendine yabancı dil öğrenirken, cezaevlerindeki ecnebi tutuklularla da bu lisanların pratiğini yapabilmiştir.. Hapishaneden çıkınca da ‘nerede kalmıştık?’ diyerek dış dünyada ki mücadelesine kaldığı yerden tekrar başlayıp, 1992 yılında Karabağ savaşında kardeşlerine yardım için Kafkaslara koşmuş ve devamı itibarı ile bir çok ülkede Türk düşmanlarına karşı ‘fiziki etkinlikler’ organize etmiş

arkası gelmez dertlerimin

arkası gelmez dertlerimin G                                     D   ) Arkasi gelmez dertlerimin biktim illallah ) 2 Em            Bm              C          Bm  ) Biri biterken öteki de baslar vermesin Allah ) 2    ( Bm                         C           Bm  )    ( Böyle gelmis böyle gidecek korkarim vallah ) 2 A (    ( Em         Bm         C        Bm  )    ( Yok mu çaresi dostlar fesüpanallah ) 2 G                              D   ) Alemin keyfi yerinde yine masallah ) 2 Em              Bm          C          Bm  ) Bize de bir gün kader güler güler insallah ) 2

Araba Markaları ve Üreticileri

Alfa Romeo Hikaye, geçen her Alfa Romeo'nun önünde şapka çıkartan Henry Ford'tan başlayıp Alfaları geçtiği yarışlarda Enzo Ferrari'nin bir çocuk gibi ağlamasına kadar uzanır. Motorl.. http://www.alfaromeo.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Audi Audi, ayrıcalıklı otomobiller -teknolojik mükemmellikle donatılmış, güzel, sofistikte makineler- üreten bir firma. Bizim başarımız, müşterilerimizin isteklerini, yaptığım.. http://www.audi.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMC  Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, trak.. http://www.bmc.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMW Hedeflerini gerçekleştirmek için otomotiv endüstrisinde eşi olmayan gücünü verimli bir şekilde kullanan BMW Group, araştırma ve geliştirmeden satış ve pazarlamaya kadar t.. http://www.bmw.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Bugatti