Ana içeriğe atla

YENİ BİR MASAÜSTÜ SİSTEM TOPLAMAYA KARAR VERDİYsenİZ DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER:


Günümüzde teknoloji artık vazgeçilmez bir unsur. Teknolojinin en büyük meyvelerinden biri olan bilgisayarlarla bir çoğumuz içli dışlı; hatta çoğumuzun el, ayak gibi vazgeçilmez bir uzvu oldu diyebiliriz. Günlük işlerimizi gördüğümüz, sosyalleşme ve eğlence ihtiyaçlarını giderdiğimiz, iş hayatımızda işlerimizi kolaylaştıran bu cihazlar, yazılım ve oyun teknolojisinin hızına çoğu zaman yetişemiyor yada bazen tam tersi olarak çok hızlı bir donanım teknolojisi sıçramasıyla elimizdeki donanımlar bir kaç yıl gibi kısa süre içinde ihtiyaçlarımızı karşılamaz hale gelebiliyor. Bu yüzden ister ilk bilgisayarımız olsun; ister upgrade dediğimiz parça iyileştirme olsun, ister yeni bir bilgisayar olsun, masaüstü bilgisayar için para harcamamız gerektiğinde dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Pahalı oyuncaklar olan bu cihazların temel donanım bilgilerine biraz hakim olmak hem paramızı doğru yerde kullanmamızı hem de daha ucuza daha çok performans almamızı sağlayacaktır. Gelin oradan buradan duyduklarınızı bir kenera bırakıp, konu hakkında biraz bilgilenelim:

 


1. fiyat / Performans Oranı:
"Fiyat/Performans oranı" günümüzde sistem toplayacakların en sık duyduğu ifadelerden biridir. Anlam olarak "ihtiyaç duyulan en yüksek performansı, en düşük maliyete almak"tır.

Her bütçe için farklı fiyat performans sistemleri olabilir. Yani bütçeniz 2000tl ise, size uygun f/p (fiyat performans) sistemi ile, 1500tl bütçesi olan birinin f/p sistemi farklılık gösterebilir. Ancak belirli bir bütçeden sonrasına fiyat/performans sistemi demek zordur (bkz grafikli anlatım)

Okuldan hatırlayabileceğimiz bir y(fiyat)-x(performans) grafiği düşünün. Oluşan eğrinin x (performans) eksenine yakın olan kısımlarındaki sistemler f/p açısından alınabilir sistemlerken. x (performans) ekseninden uzaklaşıp y (fiyat) eksenine yaklaşan sistemler ise, alınması akıl karı olmayan sistemlerdir.

ps: Grafik anlatım amaçlı hazırlanmıştır.

Ev kullanıcısıysanız, yani "profesyonel = pcde yaptığı işten para kazanan kullanıcı" değilseniz, her ne amaçla kullanacak olursanız olun (ister oyun- ister rip - ister program) en yüksek performanslı ve dolayısıyla en pahalı donanımların toplamanın, size sadece 3-6 ay, amiyane tabirle "hava atma" imkanı sunmak dışında, paranızı sokağa atmak olduğunu unutmayınız.

Fazladan ödeyeceğiniz 1000'lerce YTL kısa süre sonra içinizi sızlatacaktır. Çünkü sizin aldığınız fiyattan çok daha ucuza sizden iyi sistemler olacaktır çevrenizde. Teknoloji böyle birşeydir, çok hızlı değişir, bu yüzden hırsla, "en iyisini, en pahalısını alayım" hastalığına lütfen tutulmayın.

Aşağıdaki grafikleri anlatım amaçlı hazırladım, elbette sistemden sisteme farklılık gösterecektir. Genel durumun görsel simülasyonudur. İlk grafikte 5000tl ye alınıp 5 sene hiç dokunulmayan sistem ve 2500tl ye alınıp 5 sene boyunca 500tl'lik upgrade yapılan sistemin performans karşılaştırması, ikincisinde ise yine bu iki sistemin değer karşılaştırması yer almaktadır.





Örnek vermek gerekirse (Grafiklerden de bakabilirsiniz) 2500Ytl'lik sistemle 5000ytl'lik sistem arasında %100 bir performans farkı olma şansı yoktur. Performansı farkı %15-%30 arası olacaktır, bu da 5000tl harcan sistemde paranın sokağa atılması anlamına gelecektir. Oysa bu 2500ytl'yi (örneği 5000 verdiğim için) bankaya koyup, her sene 500tl lik upgrade yaparsanız; 5 sene en güncel sistemi kullanma şansınız olacaktır. (Yukarıdaki grafiklerde bunu görsel olarak simule etmeye çalıştım.)

"Ben bir kez en iyisini alıyorum, 5-6 sene kullanıyorum" mantığı hatalıdır. Size zarar ettirir. 2-3 sene sonra aldığınız sistemin ederi yerlerde sürünürken performansıda sizi tatmin etmemeye başlayacaktır. Sonrasında sizi bir dahaki sisteminizi toplayıncaya dek geçecek 2-3 senelik bir işkence dönemi bekler. Oysaki bütçenizi yukarıda anlattığım şekilde (her sene belli miktarda upgrade'ler) kullanırsanız, sürekli güncel bir pc'niz olacak ve değeri çok düşmeyecektir.

Çeşitli sitelerde ve dergilerde yapılan donanım testleri her ne kadar parça hakkında fikir verse de çoğu zaman yeterli bilgisi olmayan kullanıcıyı tüketim yapmaya zorlayıcı nitelikte olmaktadır. Tuzağa düşmeyin. Test sonucu alınan değerler kullanıcının hissetmeyeceği farklar olabilir. Siz test sonucuna bakarsınız "ooo bu çok iyiymiş 2 ye katlamış" dersiniz. Ancak ürünü aldığınızda verdiğiniz fazladan paranın karşılığını hissedemezseniz, aldığınız donanımın, dolarları boşuna harcamış olmak ve çevrenizdekilere "ben xxxxx kullanıyorum" diyebilmek dışında bir katkısı olmayacaktır.

Diğer bir husus ise bilgili bir donanım severe danışma yöntemidir. Yeni bilgisayarla tanışacak olanlar ve donanım hakkında yeterli bilgisi bulunmayanlar için çok faydalı olan bu yöntem zaman zaman ters tepebilir (f/p açısından). Bilgili kullanıcı tavsiye verirken elbette iyi parçalar önerecektir, bu bakımdan bir sorun yoktur, lakin iyi parçaları önerirken karşısındakinin bütçe sınırlarını bilemediği için "30 dolar fazlaya şunu almalısın", "bütçeyi 100 dolar daha esnetip bunu almalısın" tarzı makul önerileri olacaktır. Ancak parayı siz kazanıyorsunuz ve bütçenizi en iyi siz biliyorsunuz. Kendi sınır bütçenizi net çizerseniz (esnemeler dahil) o zaman karşınızdaki kişi daha seçici olacaktır, buda sizin israf miktarınızı azaltacaktır.

Bu noktada şunun bir kez daha altını çizmek istiyorum: parayı sokakta bulmadıysanız, High End ürünlerden uzak durun. Profesyonel kullanıcılar için durum farklıdır. Onlar donanımları sayesinde para kazanıyorlar.


Diğer yandan kesinlikle piyasaya yeni çıkan mimari veya soket değişikliklerinde, bu ürünleri almadan önce beklemenizi öneririm. Genelde ilk çıkan ürünler hem aşırı pahalı hem de sorunlu olacaktır. Bu tip köklü değişimlerde taşların yerine oturması 6 ay ile 2 sene arası sürebilmektedir. Bu tip değişimlerde acele etmeyiniz ve forumumuzdan ve yabancı forumlardan parçaların sorun durumlarını takip ediniz. 




2. Kullanım Amacı:
Yeterince tecrübesi olmayan, bilgi eksikliği bulunan yada pc ile yeni tanışan kullanıcıların cebini vuran bir başka husus da kullanım alanıdır.

Sisteminizi oluşturmadan önce, kullanım amaçlarınızı iyi belirleyiniz. Oyun oynamayacak olan birinin ekran kartına 100'lerce dolar vermesi yada pci-ex'i triple cf destekleyen bir anakart seçmesi; Sadece film izleyip download yapacak bir kişinin işlemciye fazladan 100'lerce dolar dökmesi veya anakartını çok üst modellerden seçmesi, raid yapmayacak bir kişinin, raid destekli anakart tercih etmesi tamamen israfa sebep olan hatalardan bazılarıdır. Bunun için kullanacağınız alanları mutlaka belirleyiniz ve kullanmayacağınız parçaya fazladan para yatırmayınız.

Genel olarak toplanan PC'lerde kullanım amacı olarak belirli ana başlıklar vardır:

2.1. Ofis amaçlı kullanım: KOBİ tarzı işletmelerde yada internet temelinde ev kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak olan, ucuz (terminal sistem olarak tabir de gören) basit sistemlerdir.

Kullanım amacınız ofis programları, internette sörf, basit programları kullanmak, grafik yükü taşımayan oyunlar oynamak, eğlence bazlı film seyretmek ise bu sistemler size göredir. Bütçenizi fazla yormaz ve ihtiyaçlarınızı karşılar.

Şu andaki donanımlara göre kuracağınız sistem:
İşlemci= Giriş segmentten bir çift çekirdekli yada üç çekirdekl işlemci (AMD'ler daha ucuz olduğu için tevsiye ederim)
Anakart= Onboard grafik kartı olan bir anakart
Ram= 2gb ram (ddr3 anakartlar için 1333mhz.)
Harddisk= 500gb hard disk
Kasa= 300-350w lık psu'lu bir kasa
Diğer donanım= dvd rw, klavye, mouse ve ihtiyaca göre 2 kanallı hoperlör
Monitör= 17-19 inç monitör
şeklinde olması ve parçalrın seçiminde fiyat ucuzluğunun baz alınması lehinize olacaktır. Kasa için maliyetin 1000TL'yi geçmemesine özen gösterin.


2.2. Multimedya Amaçlı Kullanım: Ev kullanıcıların büyük kısmı için geçerli olan, film- müzik (arşiv) hobisi olanların, arada oyunlarla bakanlar ve elbette internet - ofis benzeri kullanımlar için ideal olan sistemlerdir.

Şu andaki donanımlara göre kuracağınız sistem:
İşlemci= Orta segment ve üstündeki çift çekirdekli işlemcilerle, dört çekirdekli işlemcilerin giriş seviyesindekiler
Anakart= Ucuz ve sorunsuz usb3, sata3 desteği bulunan anakart
Ram= 2gb-4gb arası 1333mhz düşük voltajlı (1.5v) ddr3ler
Ekran Kartı= 150 dolar sınırının altındaki ekran kartlarından o anın f/p lideri olan model
Harddisk= 1tb hard disk
Kasa= 400w'lık kaliteli psuya sahip kasalar.
Diğer donanım= dvd rw, klavye, mouse ve ihtiyaca göre 2.1 - 5.1 arası hoperlör
Monitör= 19 inç monitör
şeklinde kurmanız doğru olacaktır. Kasa için maliyetin 1500TL'yi geçmemesine özen gösterin. 



2.3. Oyun Amaçlı Kullanım: Aşağıda oyun amaçlı kullanım kısmında ayrıntılı anlatılan bu grupta bir sistem toplamaya karar verdiyseniz, yani sıkı oyuncuysanız (elbette multimedya sistemlerdeki her fonksiyonu da yapabileceğiniz sistemlerdir)

Şu andaki donanımlara göre kuracağınız sistem:
İşlemci= Bütçe sıkıntılılar için en az 2.8ghz olmak üzere daha üst frekanslarda çift çekirdekli işlemciler, tercihen 4 çekirdekli yüksek frekanslı işlemciler. Bütçe sıkıntısı olmayanlar için sandy bridge intel işlemciler
Anakart= Sorunsuz, usb3, sata3 desteği bulunan raid destekli, 4 veya daha fazla ram slotlu anakart
Ram= 4gb -6gb arası (kullanacağınız mimariye göre 2x2 yada 3x2) 1333mhz yada 1600mhz düşük voltajlı (1.5v) ddr3ler
Ekran Kartı= hd5770 ve dengi ile daha üst segmentteki ekran kartları
Harddisk= 1tb hard disk (raid kurulacaksa 2 tane de 500gb)
Kasa= Seçilen bileşenlere göre 500w - 700w harici PSU ve PSU'suz kasa.
Diğer donanım= dvd rw, klavye, mouse, 5.1 hoperlör, OC yapılacaksa işlemci soğutucu
Monitör= 22 inç ve üstü monitör
şeklinde kurmanız doğru olacaktır. Kasa için maliyetin kesinlikle 3000TL'yi geçmemesine özen gösterin.



2.4. Profesyonel Amaçlı Kullanım: Grafik tasarım benzeri amaçlarla kullanılan ve bu tasarım işinden para kazanılan sistemlerdir. Eğer yaptığınız işten para kazanmıyorsanız istediğiniz sistem bu değildir (bu durumda oyun amaçlı sistemler hatta biraz optimize edilmiş multimedya sistemler işinizi görecektir)

Şu andaki donanımlara göre kuracağınız sistem:
İşlemci= xeon, i7 veya 6 çekirdekli phenom 2 işlemciler
Anakart= Stabil, usb3, sata3 desteği bulunan raid destekli, 4 veya daha fazla ram slotlu anakart. (İntel işlemci için stabilliği max. çıkarmak için intel anakartlar tercih edilebilir.)
Ram= 8gb - 12gb arası (kullanacağınız mimariye göre 4x2 yada 4x3) 1333mhz yada 1600mhz düşük voltajlı (1.5v) ddr3ler
Ekran Kartı= bütçeye ve kullanılacak programlara göre profesyonel ekran kartları (quadro, fireball)
Harddisk= 1tb sata3 hard disk (kullanım amacı ve bütçeye göre ssd)
Kasa= Seçilen bileşenlere göre 500w PSU ve PSU'suz kasa.
Diğer donanım= dvd rw, klavye, mouse, kullanım amacına göre 5.1 hoperlör, OC yapılacaksa işlemci soğutucu
Monitör= 22 inç ve üstü monitör [piyasada kalmasa da grafik tasarım ile uğraşanlar 21inç civarı CRT monitör bulunabiliyorsa tercih edilebilirler (renk zenginliğinde hiç bir lcd crt'nin yerini tutmaz)
şeklinde kurmanız doğru olacaktır. Kasa maliyeti için bu tür sistemlerde peki bir sınır koyulamamakla birlikte. Bu sistemlerde yaptığınız işten kazandığınız para miktarını göz önüne almalısınız.

Malesef bazen forumumuzda da daha iyisi olsun diye bütçenizi 100-200tl aşan sistemler önerilebiliyor. Siz kullanım amacınızı kesinleştirdikten sonra geleceğe yatırım olur diye işlemci-ekran kartı-anakart parçalarında bütçe esnetme yapmayın, çünkü bilgisayar teknolojisinde geleceğe yatırım diye bir şey yoktur, (1,5 sene herşeyin değişmesi için yeterli bir süredir).

Geleceğe yatırım sık değişmeyen parçalarda olur (kasa, psu, monitör, hoperlör, hdd, dvdrw). Eğer bir sistem size yetecekse, "şunu al 50 lira fark verip daha uzun gider" gibi tavsiyelere kulağınızı kapatın (dikkat edin kurduğunuz yada size önerilen sistem gerçekten yapacağınız işe yeterliyse ve daha iyi olsun diye önerilen parçada fiyat 50tl ve üstü artıyorsa diyorum; her durumda kulak tıkayın demiyorum ).
 




3. Marka Fanatizmi:
Donanım markası fanatiği olmayın. İntel-Amd, Ati-Nvidia, Asus-Gigabyte-MSI,... gibi çok belirgin kutuplaşmalar var kullanıcılar arasında. Bu fanatizim oldukça yersiz. Sonuçta takım tutar gibi firma tutmak mantıksız. Hangi firma o sırada daha iyi ürün üretiyorsa daha çok performansı daha ucuza sağlıyorsa ona yönelmeniz sizin çıkarınıza olacaktır.

Eskiden çok daha iyi f/p ürünü üreten bir firma bir sonraki yelpazede rakibi firmaya geçilebilir. Bunu işlemci piyasasında, HDD piyasasında, Anakart ve Ram piyasalarında çok sık yaşayabilmekteyiz.

Alışkanlıklarınızı bir kenara atıp size en iyi performansı ucuza sağlayan ürünlere yönelmeniz akılcı olacaktır.




 
4. Oyun Amaçlı PC:
Eğer sadece oyun amaçlı sistem toplayacaksanız 2500TL (max. 3000tl) (Sadece kasa) sınırını geçmemeye özen gösteriniz. Eğer bütçeniz bol ise ve illa harcamak istiyorum diyorsanız kalan paranızı oyun konsollarına aktarabilirsiniz.

Oyun amaçlı pc lerde işlemci + ram + ekran kartı üçlüsü ve ekran kartına bağlı olarak PSU oldukça güçlü (ve elbette kaliteli) olmak zorundadır. Parçaları seçerken buna özen gösteriniz. Bunun yanında eğer bir oyun tutkunuysanız hoperlör (alternatif olarak surround kulaklık), monitör ve hatta klavye ve mouse seçimlerinizde alacağınız keyfi arttırmak açısından önemlidir. Yine hardisklere Raid0 yapmak oyun ara yüklemelerinde hiç azımsanmayacak bir hız kazandıracaktır (Raid için; yazımın Anakart, Hard Disk ve Kullanım amacı kısmına bakınız).

Bir oyuncuya gereksiz yere fazladan para harcatan bileşenler olarak ram, anakart, işlemci, psu'i sayabiliriz: Aşağıda verdiğim fiyat sınırları max sınırlardır. bunlardan daha ucuza gayet performanslı sistemler kurulabilir.

4.1. ANAKART: Elbette raid 0 özelliğinin olması (eğer kullanacaksanız) önemlidir. bunun dışında işlemci ve raminize overclock yapacaksanız buna müsait olması da (göreceli olarak) önemli olabilir. Usb3 ve Sata3 desteği güzel ama şu an için şart değil. Bunun dışında ki ekstra özelliklere fazladan para dökmek mantıksız olacaktır. Bütçeniz yeterli olsa dahi 250 dolar sınırını aşmamanızı öneririm.

4.2. RAM: Kullanacağınız anakarta göre DDR2 yada DDR3 ram kullanacaksınız. DDR3 ramlerde 2 gb başına 25 dolar sınırını pek geçmemenizi öneririm.

4.3. İŞLEMCİ: Son dönemde oldukça kafa karıştırıcı bir konu haline gelen işlemci seçimi için dikkat etmenizi önerdiğim hususlar arasında frekans hızının yüksek olması (ghz) önemlidir. Zira birçok oyunda hala çok çekirdek desteğinin yeterince optimize edilmediğini gözlemlemekteyiz. Hal böyleyken yüksek frekans hızına sahip ürünleri tercih etmeniz yada overclock yapmanız doğru olacaktır. Elbette bu en yüksek frekans hızına sahip olan işlemci en iyidir anlamına gelmemektedir. Sadece mimariyi seçtikten sonra yüksek frekanslısını tercih etmenin, yada overclock yapmanın size fayda sağlayacağını bilmeniz önemlidir. Bu ürün için bir fiyat aralığı vermemekle birlikte genel bütçenize dengeli ürünleri tercih etmenizi öneririm.

4.4. PSU: Alacağınız ekran kartının çekeceği güce göre tercih yapmanız önemlidir. (Aşağıda psu konusunda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz)

Diğer yandan dikkat etmeniz gereken nokta Ekran kartı ve işlemcinizin birbirine darboğaz yaratmaması gerektiğidir. Çok güçlü bir ekran kartını vasat bir işlemciyle kullanırsanız almanız gereken performansı alamazsınız. Aynı durum tersi içinde geçerlidir.




5. Hazır PC:
Bilgisiz yada ilk kez sistem alacak kullanıcıların düştüğü bir tuzak da hazır pc'lerdir. Hazır Pc ile toplama PC arasında donanımsal olarak bir fark yoktur. Bilgisayar firmaları da Çeşitli donanım ürünlerini toplayıp kasanın üstüne kendi isimlerini koyarak satış yapmaktadır. Maalesef ülkemizde bu yolla bilinçsiz kullanıcı deyim yerindeyse kazıklanmaktadır. Firmalar makul servis payı yerine korkunç karlar koyarak satış yapmakta, kimi zaman kendi kendimize topladığımız sistemle firmanın satış fiyatı arasında inanılmaz farklar bulunmaktadır.

Hazır PC'lerde görünen bir başka dezavantajda Kimi markalarda kasanın içi açıldığında verdikleri servis garantisini devre dışı bırakmalarıdır. Bu da en ufak bir upgrade yada kasa içi işlem için servis yolunun gözükmesi (mesela basit bir ram ilavesi yada kasa içi temizliği) demektir. Hatta kimi zaman bu servis için ekstra ücret bile talep edebilmektedirler. Oysa hazır Pc ile toplama pc arasında donanım farkı olmadığı için garanti olarak ta bir fark bulunmamaktadır. Sonuçta her donanımın kendi garanti süresi vardır (Büyük çoğunluğu 2yıl).

Hazır Pc'ler ile ilgili bir başka rahatsız edici durum da konfigürasyonların özensiz hazırlanması, çoğu zaman elde kalan parçaların eritilmesi amaçlı, dengesiz konfigürasyonlar sunulmasıdır.

Tüm bu sebeplerden dolayı hazır Pc'ler ülkemizde genellikle bilinçsiz kullanıcıya hitap eden konfigürasyonlar olmaktan öteye geçememektedir. Umuyoruz ki firmalar yakın gelecekte bu kazıklama anlayışından vaz geçerek uygun fiyata çeşitli konfigürasyonlar sunar. Ancak mevcut durum maalesef iç açıcı değil. 




6. İnternet Alışverişi:
Günümüzde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dışındaki bir çok ilimizde maalesef istenilen her donanım parçası bulunmamakta, bulunsa bile bazen fiyatları kabul edilemeyecek kadar pahalı olmaktadır. Bu durumda tüketici için en uygun yol, istediği donanım parçalarını internet üzerinden sipariş etmektir.

İnternetten sipariş verecekseniz firmanın güvenilirliğine, satış sonrası desteğine dikkat ediniz. Birden çok siteden toplanan sistemlerin kargolarının karı kediye yükletmemesine dikkat edin. Tercihen tek siteden toplayın.

Bütçeniz kısıtlıysa (hatta yeterliyse bile) ikinci el parçayı da göz önünde bulundurunuz. Birçok teknoloji fanatiği kullandıkları (Ben dahil ) donanım bileşenlerini güncel tutmak adına sık sık upgrade yapar. Bu bütçe sıkıntısı çekenler için oldukça cazip imkanlar sunar. İkinci el parça alırken fatura ve garanti durumunu dikkate almayı unutmayınız.

Alacağınız parçalar ayrı firmalardansa evde kendiniz toplamak zorunda kalacaksınız bu durumda internetten kısa bir aramayla bulacağınız pc toplama videoları, kolayca pcnizi toplamanızda yardımcı olacaktır. 




7. Uyumluluk (İntel / AMD):
Sistem toplamak isteyen kullanıcıların bocaladığı bir diğer konu ise uyumluluk sorunlarıdır. Beğendiği parçanın sistemin kalanıyla uyumlu olup olamadığını bilemeyen yeni veya yeterli bilgisi olmayan kullanıcılar için uyumluluk konusunda temel bilgileri açıklamak yerinde olacaktır. Uyumluluğun tamamen anakartın tekelinde olduğunu bilirsek daha rahat parça seçimi yapabiliriz. Takacağımız işlemciden, ekran kartına ve ramlere kadar her türlü parça anakartımıza mahkumdur. Anakartları ise soket yapısı ve yongalarına göre sınıflandırıyoruz:

7.1. İntel:

7.1.1. SOKET 775:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden, Kullanacağınız Ekran Kartını (PCI/AGP) desteklediğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
845/865/910 Serileri:P4 işlemciler ve DDR ramler
915 Serisi: P4 işlemciler ve DDR (Bazı kartlarda DDR2) ramler
925 Serisi: P4 işlemciler ve DDR2 ramler
945/946/955 Serisi: P4 ve D Serisi işlemciler (Çoğu marka ve modelde Core2Duo ve Core2Quad desteği) ve DDR2 ramler
965/975/P-Q-G31/P-Q35/G41/P-G43/P-G45/X38/X48 Serisi: P4, D, Core2Duo, Core2Quad Serisi işlemciler ve DDR2 ramler (P35/P45/X38ve X48 Modellerin Bazılarında DDR3 Desteği) 
Yongalar:845Serisi, 865Serisi, 910Serisi, 915Serisi, 925Serisi, 945Serisi, 946Serisi, 955Serisi, 965Serisi, 975Serisi, P31/Q31/G31Serisi, P35/Q35Serisi, G41Serisi, P43/G43Serisi, P45/G45Serisi, x38Serisi, X48Serisi

7.1.2. SOKET 1156:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
P55 Serisi: Core i7 8xx, Core i5 (sandy bridge) harici, Core i3 serisi işlemciler ve DDR3 Ramler 
Yongalar:P55
H55 Serisi (P55 ten farklı olarak Core i3 6xx ve Core i5 6xx deki işlemciyle bütünleşik grafik yongasını da destek verir)Core i3 6xx, Core i5 6xx, Core i5 7xx, Core i7 8xx serisi işlemciler ve DDR3 Ramler 
Yongalar:H55, H57

7.1.3. SOKET 1155:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
H67 / P67 / Z68 Serisi: Core i5 2xxx, Corei7 2xxx (Sandy bridge işlemciler) ve DDR3 Ramler

7.1.4. SOKET 1366:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
X58 Serisi: Core i7 9xx Serisi işlemciler, triple (3x) DDR3 Ramler 
Yongalar:X58


7.2. AMD:
7.2.1. SOKET AM2:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
690 ve 740 Serisi: AMD Phenom II, AMD Phenom AMD Athlon 64 FX, AMD Athlon 64 X2 Dual-Core,ve AMD Sempron Serisi işlemciler ve DDR2 Ramler 
Yongalar:690Serisi, 740Serisi

7.2.2. SOKET AM2+:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
AMD Phenom FX, AMD Phenom X4, AMD PhenomII X4, AMD Phenom X3, AMD Athlon X2, AMD Athlon, AMD Sempron X2, AMD Sempron ve DDR2 Ramler 
Yongalar:690/740/770/780/790 (gx) /785/870

7.2.3. SOKET AM3:
Uyumluluk= (İşlemcinizin desteklendiğinden ve desteklenen ramlerin frekanslarından emin olmak için firmaların sitelerine başvurunuz)
Phenom X4, AMD PhenomII X4, AMD Phenom X3, AMD Athlon X2, AMD Athlon, AMD Athlon II, AMD Sempron X2, AMD Sempron ve DDR3 Ramler 
Yongalar:770/780/790 (g, gx, x, fx) /785/870/880/890 serileri

AM2+ ile AM3 soket arasındaki temel fark AM2+ soketlerin DDR2 destekli, AM3 soketlerin DDR3 destekli olmasıdır.

8. BİLGİSAYAR PARÇALARI:


8.1. Anakart (Mobo= Main Board):
Anakart seçimlerinizde de dikkatli olmanız gerekir. Anakart üreticileri ekledikleri küçük özelliklere büyük fiyat farkları koyarak ürün yelpazesi hazırlar. Siz kullanacağınız özelliklere göre seçiminizi yaparsanız zarar etmezsiniz. Örneğin 2 ekran kartı takıp crossfire yada Sli yapmayacaksanız, Sli yada crossfire bir anakart sizin için anlamsız para israfı olacaktır.

Anakartların soket yapılarına göre kullanabileceğiniz işlemci ve Ram değişiklik gösterir. Bunun için yazımızın uyumluluk kısmına göz atabilirsiniz.

Günümüzde ki anakartlarda Core İ serisi ve phenom II serisi ile DDR3 desteği, Onboard ses kartı, Onboard ethernet, Sata2 (çoğu yeni kartlarda Sata3 ve USB3.0) desteği bulunmaktadır. Bunun dışında bazı anakartlar Onboard ekran kartı da bulunmakla birlikte bu oyun amaçlı kullanıcıları tatmin etmeyecek düzeyde olmaktadır. Ancak Onboard ekran kartlı anakartlar diğer kullanıcılar için çok uygun bir tercih olarak dikkate alınmalıdır. Çünkü oldukça büyük tasarruf sağlamaktadır.

Günümüzde anakartlardaki extra özellikleri: raid desteği, sata2 sayısı (Sata3 desteği), usb3.0 desteği, Crossfire yada Sli desteği (x4-x8-x16), enerji tasarrufu, pcie 2.0, DDR2 veya DDR3 desteği, OC için düzenlenmiş BIOS, Ekstra kuzey köprüsü pasif soğutucu, hdmi grafik, ses yongası kalitesi olarak sıralayabiliriz. Bunlara ihtiyacınız olup olmadığını iyi belirleyiniz. Kullanmayacağınız özelliklere para dökmeyiniz.

Bunun yanında OC (hız aşırtma) de anakart seçiminde belirleyici bir etmendir. Anakartların bios'larında OC'çuları tatmin edecek seçenekler bulunan anakartlar genelde daha üst seviye anakartlar olmaktadır. 




 
8.2. İşlemciler (CPU) ve Hız Aşırtma (OC = Over Clock):
Günümüz de en yaygın olarak kullanılan iki işlemci firması AMD ve İnteldir. Her iki firmanında çok çeşitli ürün yelpazesi bulunmakta. Bunların içinden kullanım amacımıza uygun olanı seçmek için daha önce saydığımız kriterleri göz önüne almamız gerekecektir. Elbette işlemci sistemin beynidir; ama tüm bütçemizi işlemciye göre ayarlarsak ve diğer parçalardan kısarsak kullanım amacımıza göre yeterli performansı alamayabiliriz.

İntel cephesine baktığımız zaman temel olarak 5 tip işlemci bulunmakta (Core 2 Duo, Core 2 Quad, Core i3, Core i5, Core i7) ve bunlar hızlarına göre isimlendirilmektedir (Çift çekirdeklilerin ilk ve zayıf sürümü D XXX serisi, Çift çekirdekliler E XXXX serisi, 4 çekirdekliler Q XXXX serisi ve yeni nesil Core i3 XXX, Core i5 XXX ile Core i7 XXX ile Sandy bridge modeller olan Core i5 2xxx, Core i7 2xxx).

AMD cepehesindeyse 3 Çekidekli Phenom X3 XXXX, 4 Çekirdekli Phenom X4 XXXX, Phenom II XXXler, 6 çekirdekli Phenom II X6 1XXX ile artık zayıf halka olarak kalan Çift çekirdekli Athlon X2 XXXX günümüzde kullanabileceğimiz işlemciler olarak göze çarpıyor.

Bu işlemciler arasında seçim yaparken bütçemiz ve kullanım alanımız temel belirleyici olmalıdır. AMD işlemciler İntel işlemcilere göre daha ucuz olduğundan özellikle terminal (giriş seviyesi) sistemlerde AMD tercih etmek yerinde olacaktır.

Yine kısıtlı bütçeli oyun sistemlerinde AMD’nin 3 yada 4 çekirdekli yüksek frekanslı modelleri bize yetecektir. Ofis, internet ve temel multimedya amaçlı sistemlerde yine kısıtlı bütçelerde AMD tercihi yerinde olur.

Daha kuvvetli oyun sistemlerindeyse İntelin sandy bridge işlemcileri yada i7 9xx ve i5 7xx çok çekirdeklileri tercih etmek gerekecektir. Buna karşın phenom II ler sınırlı bütçedeli oyuncular için yeterli işlemciler olarak gözümüze çarpmakta.

Hem üst düzey oyun hem de grafik işlemler işin içine girdiğinde İntelin i5-i7 sandybridge modelleri devreye girecektir.

Over Clock (OC= Hız aşırtma) varolan donanımın standart frekansından daha yüksek değerlerde çalıştırılması işlemdir. Bu işlem, Cpu (işlemci), Gpu (ekran kartı) ve Ram'lerde yapılabilmektedir. CPU ve Ram da yapacağınız OC tüm işlemlerde size artış sağlarken GPU hız aşırtması oyun ve grafik işlerinde fayda sağlayacaktır. İşlemci ve Ramlerdeki Over Clock işlemini Anakartımızın BIOS'u üzerinden gerçekleştirebildiğimiz gibi bazı anakartlarda bu işlemi gerçekleştirebilen programcıklar kutu içeriğine dahil edilmektedir.

OC (Over Clock = Hız Aşırtma) ile ilgili temel bilgileri almak için Forumumuzun Over Clock (Tıklayınız) Ana Başlığına bakabilirsiniz




8.3. İşlemci Soğutucu (CPU Cooler) ve Sıvı Soğutma:
Over Clock yapacaksanız işlemcinin ısınma değerlerini mutlaka araştırınız (Forumun CPU kısmından) Eğer tercih ettiğiniz işlemci fazla ısınıyorsa stok fan yerine daha güçlü bir CPU Cooler almanız gerekebilir. Bu noktada sıvı soğutma da daha uç seviyede OC yapanlar için bir alternatif olmakla beraber getireceği masrafın değip değmeyeceğinin düşünülmesi gerekir.

CPU Cooler'ları iki temel performans kriterine göre tercih ediniz. Bunlar sessizlik ve başarımdır (düşük ısı).

CPU Cooler alırken anakartınızın soketine uygun olup olmadığını öğreniniz.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise Cpu coolerların boyutlarıdır. Kasanıza sığıp sığmayacağını öğrenmeden almamanız gerekir. Aynı zamanda son zamanlarda anakartların pasif soğutucuları da bazı cpu coolerların takılmasına engel olacak şekilde dizayn edilmekte. Bu konuyada dikkat etmelisiniz.

Diğer bir soğutma tercihi ise sıvı soğutma olup. Bu tercihte sadece işlemci değil diğer parçalarda bağlanarak komple bir soğutma oluşturulur. Maliyetleri yüksek olduğu için ve standart bir OC'çunun çok ihtiyacı olmadığı için genelde daha profesyonel yada deneysel amaçlı kullanıcılar tarafından tercih edilir. Sıvı Soğutmayla ilgili daha ayrıntılı bilgi için forumumuzun Sıvı Soğutma (Tıklayınız) başlığına bakabilirsiniz.





8.4. Ram:
Ram konusunda günümüzde yeni sistemlerde DDR3 standart hale geldi ama hala DDR2 ram seçeneklerimiz bulunmakta.

Alacağınız ramde sadece frekans değil, gecikme sürelerinin de önemli olduğudur. Ancak bunlar sistem geneli performansına en fazla %2 etki eder. Dolayısıyla bütçenizi ramlerdeki fazla performansa ayırmanız gereksiz olacaktır.

Ram seçiminizde OC yapıp yapmayacağınız da diğer bir belirleyicidir. Gerçi günümüzdeki anakartlar ram/fsb oranı konusunda oldukça yetenekli seçenekler sunuyor ama eski model anakartlarda, OC'ye gelen ramler size daha rahat bir OC imkanı sunacaktır.

DDR3'ler için 1333mhz gayet yeterli bir performans sağlıyor tüm kullanım amaçları için ancak 1600mhz standart haline gelmek üzere gibi duruyor. Cl8-cl9 lik gecikme süreleri bu frekans için oldukça iyi. Eğer çok cuzzi fiyat farkları varsa 1600mhz tercih edebilirsiniz. Fiyat farkı fazlaysa 1333 doğru seçim olacaktır.

Diğer yandan çok önemli bir konu da yeni nesil anakartlarda sık sık karşılaştığımız ram uyumsuzluğu. Eskiden hemen hiç karşılaşmadığımız en sıradan oem ramlerde bile yaşamadığımız bu sorun, p945 (intellerden) anakartlarından beri gittikçe artarak çoğalmakta. Anakart üreticilerinin revizyonlarda ve bioslarda yeteri özeni göstermemesinden dolayı kimi zaman saydığımız dolarlar boşa gitmekte (özellikle satış sonrası desteği kötü olan firmalarda). Bu yüzden mutlaka ram seçmeden önce çeştli forumlarda anakartınızla uyum sorunu yaşanıp yaşanmadığını inceleyiniz.

Sandy bridge öncesi Core i7 9xx serisi işlemcilerde 3x1 3x2 gibi tercihler yerinde olacaktır. Core i7 8xx ve i5, i3 serilerinde ise dual kullanım devam etmektedir (Anakarta bağlı).

Ram alırken kullanacağınızın fazlasına para vermek akıllıca olmayacaktır. Örneğin internet amaçlı XP kullanıcıları için 1GB ram yeterli olabilirken Vista için 2GB ram gerekir. Daha ağır program kullananalar (grafik tasarım vs) daha üst düzeyde rame ihtiyaç duyacaktır.

Bir diğer husus 32 bit işletim sistemleri max 3.25 gb Rami tanıyabilirken 64bit işletim sistemlerinin 128GB a kadar destek verdiğidir. Bu durumda kullanacağınız işletim sisteminin destekleyebileceğinden fazla ram almak parayı sokağa atmak olacaktır. Yine eğer kullanacağınız programlar ve işletim sistemi toplam 2gb rame ihtiyaç duyuyorsa 3gb almanız kullanmayacağınız donanıma para vermeniz anlamına gelir





8.5. Ekran Kartı (VGA):
Eğer topladığınız sistem oyun amaçlıysa kuvvetli bir ekran kartının en önemli parça olduğunu unutmayın ama bu en iyisini alın anlamına gelmiyor. Tercihinizi yazının başındaki fiyat/performans oranı hakkındaki görüşleri temel alarak ve Monitörünüzün doğal çözünürlüğünü dikkate alarak yapınız.

Gösteriş budalası değilseniz hiçbir zaman firmaların high end (en üst seviye) modellerine itibar etmeyiniz. Performans olarak lider olabilirler ancak %99.9 f/p açısından yerlerde sürünürler.

Oyun amaçlı olmayan bir sistemde bulabileceğiniz en ucuz ekran kartı size fazlasıyla yetecektir (profesyonel grafik amaçlı pc ler dışında)

Ekran kartınızı seçerken işlemciyle darboğaz oluşturmamasına dikkat edin. Eğer çok güçlü bir ekran kartını zayıf bir işlemcide kullanırsanız darboğaza düşmeniz kaçınılmaz olur. Bu da ödediğiniz paranın performansını alamamanız anlamına gelir.

Saniye başına düşen kare miktarı sizin oyundan alacağınız keyfi belirler. Ancak belirli bir orandan sonra göz bunu algılamayacaktır (40fps). Oyun amaçlı ekran kartı alırken diğer bir dikkat etmeniz gereken nokta monitörünüz. Eğer 17 inch (dolayısıyla düşünük çözünürlük oranı) bir monitörünüz varsa daha az kuvvetli bir ekran kartı size yetecektir. Monitörler (çözünürlükler) büyüdükçe keyifli oyun oynayabilmek için ekran kartlarının da daha kuvvetli olması gerekmektedir.

Ekran kartlarında satıcılar genellikle ram miktarını öne çıkararak kullanıcıyı kandırmaya yada yanıltmaya çalışırlar. Bir ürünün 512mb yada 1gb olması sadece 22inç üstü LCD monitörlerin doğal çözünürlüğünde etkili olmaktadır. Ekran kartının gücünü etkileyen çok fazla etmen vardır ve ram bunların en sonuncularından biridir. Daha ayrıntılı teknik bilgi için forumun Ekran Kartı (Tıklayınız) kısmına bakınız.

Ekran kartlarının standart kulllanıcılar tarafından pek bilinmeyen bir başka çeşidi ise profesyonel ekran kartlarıdır. Bunlar CAD CAM gibi programlar için yazılımsal ve donanımsal olarak optimize edilmiş kartlardır. Profesyonel ekran kartları yüksek poligon performansı, yüksek texture performansı ve donanımsal olarak Wireframe Anti-Aliasing desteğine sahiptirler. Bu özellikleriyle profesyonel kullanıcılara (Maya, FelixCAD, SolidWorks, 3D Studio, AutoCAD, vb) kullandıkları programlarda ekstra performans kazandırırlar. 





8.6. Sata2, Sata3, SSD, Harici Sabit Diskler (HDD- Hard Disk) ve Raid 0:
HDD'lerde dikkat edilecek iki özellik ise okuma yazma hızı ve sessizliğidir. Bu konuda güncel bilgi edinmek için forumun Depolama(Tıklayınız) kısmını takip etmeniz yerinde olacaktır.

Önbellek miktarı da HDD performanslarını etkileyen bir başka etmendir. Depolama aygıtınızı seçerken buna da özen göstermeyi unutmayınız.

Son birkaç yılda hayatımıza giren ve vazgeçilmez hale gelen diğer bir donanımsa harici hard disklerdir. Yedekleme ve depolama için oldukça kullanışlı olan bu hddlerin en faydalı yanısı ise verilerinizi kolayca taşıyabilme şansı tanımasıdır. Bu dönanımları tercih ederken bağlantı şekillerine (esata-fireware-usb2/3) dikkat etmeniz önemlidir çünkü her bağlantının veri transfer hızı farklıdır.

En son Sata3 hard diskler çıkarak donanımızın en zayıf halkasına taze kan getirmiştir. Bu ürünleri kullanabilmek için yeni sata3 destekli anakartlara ihtiyacımız vardır ki şu an için bu bir anakart standartı olmadığından bütçeye ekstra yük getirmektedir. Sata2'lere göre daha yüksek performans sunan bu ürünlerin yakın zamanda standart haline gelmesi kaçınılmazdır. Bütçemiz sınırlıysa anakarta fazladan para dökmemek için şimdilik biraz daha bekleyebiliriz bu ürünleri.

HDD dünyasında yeni bir çağı açan en son ürün ise SSD (Solid State Drive) yani Katı Halli Sürücülerdir. SSD’ler mekanik olmadığı için hızlı bilgi erişim süresine sahipler (disk gecikme süreleri çok düşük). Isınma sorunlarının olmaması, çok yüksek performans sağlamaları ve hızlı olmalarıyla herkesin hayalini süsleyecek olan bu ürünler malesef şu anki fiyatları itibariyle alınası durumda değiller. Ancak bir kaç sene içinde fiyatlarının makul oranlara gerileyeceğini umut ediyoruz.

Günümüz teknolojisinde Hard disklerin PC donanımındaki en zayıf halka olduğunu unutmayın. Eğer oyun oynuyorsanız yada büyük boyutlu dosyalarla uğraşıyorsanız, HDD Tercihinizi (bütçenize uygunsa) RAID 0 yapacak şekilde yapın (Tabii bunun için raid destekli bir anakarta ihtiyacınız var) Eğer arşiviniz varsa onlar içinde büyük kapasiteli bir Depo Hard disk alabilirsiniz. Raid0 için aynı model aynı boyutta 2 veya daha fazla HDD'ye ihtiyacınız olduğunu unutmayın (2x500GB Seagate SataII gibi).

Raid'in biraz daha hassas bir uygulama olması dolayısıyla, önemli dosya ve arşivinizi bir depo HDD'ye atmanız gerekebileceğidir. Bu yüzden Raid kullananlar genelde raid kurdukları HDD yanında bir de daha geniş boyutlu Depo amaçlı kullanacakları HDD alırlar. (2x250GB = Raid0 + 1x500GB = Depo gibi)

Unutmamanız gereken Raid yapmaya karar verdiyseniz raid özelliği olan bir anakart almanız gerektiğidir. Alacağınız anakartın Raid destekli olduğuna emin olunuz.

Raid0 kurmak için öncelikle anakartınızın raid özelliklerini diskete yükleyiniz. Ardından anakartınızın bios ayarlarından raid özelliğini aktif hale getiriniz (Anakartların Bios menüleri farklı olduğu için hangi menü olduğunu yazamıyorum. Anakart kitapçığınızda mutlaka ne yapmanız gerektiği belirtilmiştir). Pos ekranındayken Ctrl+I ya basıp raid değerlerinizi seçiyorsunuz. Ardından Windows CDnizi takıp boot ettirdikten sonra F6 ya basarak daha önce kaydettiğiniz raid sürücülerini disketten ekletiyorsunuz.




8.7. Optik Sürücüler ve Depolama Araçları (Floppy Disk, CD RW, DVD RW, Blue Ray):
8.7.1. Floppy Disk Drive(FDD):
-Günümüzde artık geçerliliğini yitiren floppy diskler hala Vista öncesi sistemlerde (XP-2000-win98) gerekli olabilmektedir. Ancak programlarla bu bağımlılık (sistem disketi oluşturma, raid disketi oluşturma) artık aşılabiliyorken, fdd'ler sistem için bir ihtiyaç olmaktan uzaklaşmıştır.

8.7.2. CD RW:
-Bir başka tarihteki yerini almak üzere olan optik cihazımızda CD yazıcılardır. Yakın zamana kadar çok popüler olan bu depolama cihazları DVD RW'ların yeteri kadar ucuzlaması ve aynı zamanda CD RW ların yaptığı işi de yapabilmesi sayesinde önemini yitirmiştir. CD RW alamayı düşünüyorsanız, okuma yazma hızları, hata düzeltme yetenekleri önemli ölzellikler olarak dikkat edilmesi gereken hususlardır. CD RW'lar 700mb veri alanı olan CD'lere yazarlar.

8.7.3. DVD RW:
-Günümüz sistemlerinin standartı DVD RW'lar olup depolama açısından bir çoğumuz için yeterli alan sunmaktadır (4.5gb veri alanı olan DVD'ler). Aynı diğer optik sürücelerde olduğu gibi okuma ve yazma hızları hata düzeltme oranları, bu cihazların performansını belirleyen kriterler olmaktadır. Son dönemlerde SATA bağlantılı olarak çıkmaya başlayan DVD RW'ları tercih etmeniz size kasa içindeki ferahlık (dolayısıyla ısının daha kolay atılması) açısından önemli bir fırsat sunmaktadır.

8.7.4. Blu-Ray (BD) WR:
-Blu Ray yazıcılar uzun süre tartışılan yeni standart savaşının galibi olarak karşımıza çıkmalarına karşın F/p açısından içler acısı olan fiyatlarıyla profesyonel kullanıcılar dışındaki kesimlere henüz hitap edebilir durumda değiller. 25GB Veri alanıyla (2saatlik HDTV kalitesinde video saklayabilme imkanı) bir çok kolleksiyoncuyu memnun edebilecek olan bu ürünlerin sistemlerimize girmesi için daha bir süre beklememiz gerektiği açıktır.




8.8. Güç Kaynağı (PSU):
Power Supply Unit (PSU=Güç kaynağı) bütün sisteminizi besleyen ünitedir. Binlerce YTL'lik sisteminizi ne olduğu belli olmayan PSUlara emanet etmeyin ve kaliteli PSU kullanın. Topladığınız sistemin ne kadar güç çektiğini parçaların max kullandığı güç miktarını hesaplayarak bulup buna göre bir PSU tercih etmeniz doğru olacaktır.

PSU elbette çok sık upgrade olmayacak bir parçadır bu yüzden kaliteli sağlam ve güçlü bir PSU almak doğrudur. Ancak bu ihtiyacın iki katı bir PSU almak anlamına gelmez. Sisteminizin o an harcayacağı max değerlerin üzerine gelecekte ekran kartı upgrade'inde ihtiyaç duyabileceğinizi düşünerek 100w ekleyebilirsiniz. Bundan fazlasına ihtiyacınız olmayacaktır. Paranızı yüksek watt çılgınlığıyla PSU'ya gömmeyiniz.

PSU'daki bir diğer önemli nokta +12v ye aktardığı amperdir. Bunun 40 dan aşağı olmaması size uzun süre kullanım avantajı sağlayacaktır.

Eğer OC yapacaksanız kesinlikle güvenilir bir PSU'ya ihtiyacınız olacaktır. Yukarıda daha önce de bahsedildiği gibi piyasada kaliteli olmayan üzerinde yazan değerlere ulaşmayan bir çok PSU markası bulunmaktadır. Bu yüzden kalitesi ve güvenilirliği ve verimliliği yüksek olan markaların modellerine yönelmenizi öneririm. Bu modeller için forumumuzun Kasa ve Güç Kaynağı (Tıklayınız) kısmına bakabilirsiniz. 




 
8.9. Kasa:
Kasa seçerken kasa içinin ferah ve diğer donanım parçalarınızın sığacağı şekilde dizayn edildiğinden emin olun. Kasa havalandırması önemlidir ve burada kasanın dizaynı önem kazanır. Yer problemi olmayanlar big tower kasalara yönelip ferah bir kasa içi ortam yaratabilir.

Kasayla ilgili diğer bir husus da Psu'lu olup olmamasıdır. Günümüzde ekran kartları ve işlemcilerin gelişmesi ve hız aşırtmanın kolaylaşmasıyla ihtiyaç duyulan güç miktarları yükselmiştir. Bu bazı sağlam kasa üretici markalarının PSU'suz kasalar üretmesine sebep olmuştur. Fakat bu psu için ekstra bütçe gerektirecektir. Oluşturacağınız sistemin tahmini güç harcamasını hesaplayan siteler size ne kadarlık bir güç kaynağının yeteceği konusunda fikir verecektir. Eğer 500w sınırın altında güç harcayan bir sistem oluşturduysanız kolayca PSU'lu ve kaliteli bir kasa bulma şansına sahipsiniz. 500w üstü sistemlerdeyse çoğunlukla ekstra psu ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.




 
8.10. Çevre Donanım:
Çevre Donanım, temel konfügrasyon dışında kalan donanım parçalarının genel ismidir. Bunlar genel olarak, hoperlör sistemleri, printerlar, TV kartları, webcamler, modemler, Kesintisiz güç kaynakları(UPS) monitörlerdir.

Her birinin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bunun için forumumuzun ilgili bölümlerini incelemeniz, sizi çok daha iyi sonuçlara götürecektir. Mesela monitör alırken bağlantılar, panel, parlaklık, ekran kartınızın monitörünüzün doğal çözünürlüğünü destekleyip desteklemediği, tazelenme süresi, gölgelenme yapıp yapmadığı önemli unsurlarken, printerlarda ucuz ve kolay kartuş yadatoner dolumu, fotoğraf kalitesi, scannerın tarama kalitesi, baskı hızı, gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.

Uzun ömürlü olan çevre donanımlarını mümkün olduğu daha iyi ürünlerden seçiniz çünkü bunlar sizi 5-10 sene arası götürebilecek parçalardır.
Bu parçalar hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse:

8.10.1. Monitör:
-Günümüzde CRT monitörlerin her nekadar pabucu dama atılmış olsa ve yerini LCD monitörler almış olsada Tasarım amaçlı kullanıcıların gerçek renk veren CRT monitörleri tercih etmesi doğal olacaktır.
-Monitörünüzü seçerken nerdeyse bir standart halini alan 19" üstü monitörleri tercih etmeniz alacağınız keyfi artıracaktır.
-Monitörde diğer bir önemli husus bağlantılardır. Analog, DVI, HDMI bağlantı seçeneklerinden DVI ve HDMI tercihiniz olmalı. Daha ayrıntılı bilgi için forumun Monitör (Tıklayınız) bölümüne bakınız.
-Monitörlerde bir diğer dikkat edilecek husus wide screen dediğimiz geniş ekran (16:9) olup olmamasıdır. Kullanım amacınız burada belirleyici rol oynayacaktır.
-LCD Monitörlerde tazelenme süreleri de önemlidir mümkün olduğunca 5ms altı monitörleri tercih etmeniz yerinde olacaktır.
-Alacağınız monitör çok büyük ekransa (22" üstü) ve oyun oynayacaksanız ekran kartınızın 1gb olması önem kazanır.

8.10.2. Printer:
-Yine çok çeşitli bir ürün yelpazesi olan printerlarda her zamanki gibi temel belirleyici unsur kullanım amacı olmalıdır. Çok sık ve çok sayıda çıktı alanların daha hızlı ve toneri daha az masraflı olan lazer yazıcıları seçmeleri doğaldır. Daha az çıktı alanlar ise mürekkep püskürtmeli ve ucuz modellere yönelmelidir. Fotoğraf çıktısı alanlarınsa özel olarak tasarlanmış hepsi bir arada cihazlara yönelmeleri gerekmektedir.
-Önemli bir husus cihazın fonksiyonları ve fiyatı kadar, kartuş yada toner dolum kolaylığıdır. Bunun için forumumuzun Yazıcı ve Tarayıcı(Tıklayınız) kısmından bilgi edinebilirsiniz. Bazı printerlar çok uygun fiyatlara satılırken kartuşları dolumda zorluk çıkarmakta ve orjinal olarak çok pahalıya satılmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir.

8.10.3 Hoperlör:
-Genellikle bir kez alınıp çok uzun süre kullanılan bu çevre donanıma çok önem verilmez. Oysa film, müzik ve oyunlarda keyif almanıza en büyük etken hoperlörlerdir. Bu yüzden kullanım alanınıza göre hoperlör seçiminize dikkat ediniz. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgiler için forumun Ses Sistemleri (Tıklayınız) kısmını kullanabilirsiniz.

8.10.4 Web Camler:
-Elbette ilk dikkat edilmesi gereken megapiksel yüksekliği ancak bazı üreticiler ürünü programla daha yüksek megapiksele çıkardıkları için doğal çözünürlüğe dikkat edilmesi gerekir.
-Üründe dahili mikrofon olması, manuel ışıklandırmaya sahip olması ihtiyaca göre tercihi kolaylaştıracak etmenlerdir.

8.10.5. TV Kartları:
-Temel olarak üç çeşit tv kartı bulunmakta: analog, digital ve hibrit. Kullanacağınız anten tipine göre tercihinizi yapmanız doğru olacaktır.
-Diğer ürünlerin çoğunun aksine TV Kartlarında yanında gelen yazılım kartın kendisinden daha önemli olabilmektedir. Bu yüzden ürünü almadan önce incelemelerine bakmanıza yada kullananlara danışmanızda fayda görüyorum.

8.10.6. Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS):
-Ülkemizdeki dengesiz elektrik dalgalanmaları, sebepsiz habersiz aniden elektrik kesilmeleri malesef PC lerimizde çok ciddi hasarlara yol açabiliyor. En başta hiç birşey olmasa bile bilgisayarımızın ömrü kısalıyor. Hele ki bir de büyük şehirlerden ziyade ilçe veya küçük illerde yaşıyorsanız voltaj dalgalanmalarına daha çok maruz kalmanız kaçınılmaz oluyor. Bu durumda kesintisiz güç kaynakları (UPS) voltaj denegeleyici özelliği ve elektrik kesilmelerinde size zaman kazandırmaları açısından vazgeçilmez hale geliyor. Çoğu kimsenin pek yaklaşmadığı bu ürünler ciddi paralar vererek aldığınız sistemin kazaya kurban gitmemesi açısından oldukça önemlidir aslında.
-Bağlayacanız cihazların çektiği güç miktarına göre ve elektrik kesintilerinde kullanmak istediğiniz süreye göre 600w dan çok daha profesyonel seviyelere kadar ürün yelpazesi piyasada yer almaktadır.

8.10.7. Modemler:
-Eskiden kullandığımız fax modemler artık yerlerini Adsl ve Kablo modemlere bıraktı. Bu noktada bir çok internet kullanıcısı aslında firmaların kampanyalarından faydalanarak bedava modeme sahip oluyorlar. Ancak ortamda birden çok PC bulunuyorsa hepsinin bağlanabilmesi için çoklu modemlere ihtiyaç duyulabilmekte. Bunu ethernet kablosuyla yada kablosuz olarak yapabilen çeşitli modemler mevcut. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye forumumuzun ilgili bölümünden ulaşabilirsiniz. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yusuf Ziya Arpacık

Yusuf Ziya Arpacık 1 Mayıs 1958 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları zor tabiat şartlarıyla mücadele içerisinde geçti. Gençlik döneminde ise, 1980 öncesinde fırtınalı savaş günlerinin tam orta yerinde bulmuştu kendisini. İstanbul Üniversitesinde Tarih ilmi tahsil ederken 13 Şubat 1978 de hapse düştü. Sürgünden sürgüne yollandığı zindanlardan defalarca kaçmaya teşebbüs etmesine rağmen, Sağmalcılar ve Yozgat cezaevinden olmak üzere iki sefer firara muvaffak oldu… Tamamı yaklaşık on yıl olan hapis hayatının beş yılını hücrelerde geçirmek zorunda bırakılmış, kitaplar vasıtası ile ve kendi kendine yabancı dil öğrenirken, cezaevlerindeki ecnebi tutuklularla da bu lisanların pratiğini yapabilmiştir.. Hapishaneden çıkınca da ‘nerede kalmıştık?’ diyerek dış dünyada ki mücadelesine kaldığı yerden tekrar başlayıp, 1992 yılında Karabağ savaşında kardeşlerine yardım için Kafkaslara koşmuş ve devamı itibarı ile bir çok ülkede Türk düşmanlarına karşı ‘fiziki etkinlikler’ organize etmiş

arkası gelmez dertlerimin

arkası gelmez dertlerimin G                                     D   ) Arkasi gelmez dertlerimin biktim illallah ) 2 Em            Bm              C          Bm  ) Biri biterken öteki de baslar vermesin Allah ) 2    ( Bm                         C           Bm  )    ( Böyle gelmis böyle gidecek korkarim vallah ) 2 A (    ( Em         Bm         C        Bm  )    ( Yok mu çaresi dostlar fesüpanallah ) 2 G                              D   ) Alemin keyfi yerinde yine masallah ) 2 Em              Bm          C          Bm  ) Bize de bir gün kader güler güler insallah ) 2

Araba Markaları ve Üreticileri

Alfa Romeo Hikaye, geçen her Alfa Romeo'nun önünde şapka çıkartan Henry Ford'tan başlayıp Alfaları geçtiği yarışlarda Enzo Ferrari'nin bir çocuk gibi ağlamasına kadar uzanır. Motorl.. http://www.alfaromeo.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Audi Audi, ayrıcalıklı otomobiller -teknolojik mükemmellikle donatılmış, güzel, sofistikte makineler- üreten bir firma. Bizim başarımız, müşterilerimizin isteklerini, yaptığım.. http://www.audi.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMC  Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, trak.. http://www.bmc.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMW Hedeflerini gerçekleştirmek için otomotiv endüstrisinde eşi olmayan gücünü verimli bir şekilde kullanan BMW Group, araştırma ve geliştirmeden satış ve pazarlamaya kadar t.. http://www.bmw.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Bugatti