Ana içeriğe atla

facebook zararları


Facebook Kullanma(ma)k !
Facebook geçtiğimiz senelerde hızla yükselen ve son dönemde kullanıcı sayısı 60 milyona yakınlaşan dünyada en çok tıklanan 7.sitedir. Bu başarıyı elde etmesini tabiki kutluyoruz. Fakat facebook ile ilgili gerçekleri size bildirmeyide bir borç biliyoruz.
Facebook sözde sosyal paylaşım sitesi birçok kullanıcının çekinmeden kullandığı bir platform haline geldi. Fakat insanlar istemeden de olsa kendilerini deşifre edecekbilgilerini de bu sitenin data verilerine kayıt etmiş bulundu. Başta çok masumca görünen bu sistem günümüzde 50 milyondan fazla kullanıcı için  tehdit haline geldi. Kimileri bunu umursamazken kimilerinde kendi bilgilerinin başka mecralarda paylaşılacağı endişesi oluştu.  Şimdi gelin bu tehditleri ve facebook’un hayatımızdan götürdüklerini birlikte değerlendirelim.
**Yazı uzun ve açıklayıcı olduğundan sıkılıp okumak istemeyebilirsiniz. Buradaki seçim sizin. Belki hayatınızdan neler gittiğini kabullenmek istemeyişinizdendir… !!!
Başta basit bir sosyal paylaşım ağı gibi duran facebook, gün geçtikçe farklı aktiviteler, gruplar, hayran sayfaları ve üye sayısının hızla artışından sonra tehdit olmaya başladı. Facebook’ta 500 bini aşkın grup bulunuyor. Facebook’un en büyük kullanıcı grubu 17-25 yaş arası kızlar (yüzde 69). Üyeleri hakkında her gün 300 milyon bilgi notu güncelleyen Facebook, dünyanın en büyük kişisel haber sitesi. Geçtiğimiz günlerde facebook yönetimi uygun bir ücret karşılığı 50 milyon kullanıcının kişisel bilgilerinin satılabileceğini duyurdu. Şimdi bu yazımızı okuyanlar bu haberin asparagas olduğunu düşünecekler. Böyle düşünenler yanılacaklardır. Bazılarımız da hemen facebook sayfalarına girip kayıtlı bilgilirini yalan bilgiler ile değiştirmeye çalışacaklardır. Bunun içinde artık çok geç. Çünkü verileriniz facebook veri bankasına işlendi bile. “Eee bişey yapmamız gerekmiyor ozaman” diyenlerde olabilir. Hayır yapmanız gerekiyor. Biran önce facebook ‘dan kurtulmanız gerekiyor. “Bizim verilerimizi kimseye dağıtamazlar dava açarız.” diyenleri duyar gibiyim. Bunun için de inanın artık çok geç. Çünkü facebook’a kayıt olma aşamasında kabul ettiğiniz kullanıcı sözleşmesinde siz tüm haklarınızı başka bir deyişle boynunuzda ki ipi facebook’a vermiş oldunuz.
Facebook günümüzde sosyal paylaşım ağı olmaktan çok bir arkadaşlık servisi hatta gidereksexbook olmaya başladı bile. İnsanlar facebook’da hayran sayfalarının olması, arkadaş listesinin kabarması ve tanımadığı kişilerle konuşmasını kendine övgü olarak görüyor ve kendi ile gurur duyuyor. Bir nevi kendi egosunu tatmin ediyor. Bir düşünün çok kısa sürede bu kadar çok kitleye ithap eden bir siteyi destekleyen birileri yok mudur ? Daha önceleri gizli servisler kendi bünyelerinde eleman yetiştirerek farklı çevrelerde bulunan farklı insanlardan istihbarattoplarlardı. Artık birilerini yetiştirmeye gerek kalmadı. Çünkü bu tarz siteler sayesinde sanal ortamlardan bilgi alınıp, gerekli istihabarattan fazlası toplanmış oluyor. Şimdi diyeceksiniz ki, “bizim bütün bilgilerimiz zaten yanlış.Ayrıca doğru olsa ne farkeder bizim bilgilerimizi ne yapacaklar ki…” Bilmediğiniz bir nokta var. İnternete girdiğiniz İP adresleri statiktir. Yani sizin kimliğinizdir. Sizin kim olduğunuzu nerde olduğunuzu ne yaptığınızı hatta biraz daha ileriye gittiğinizde bilgisayarınıza bağlı webcamden sizin bulunduğunuz yeri izletebilecek bilgiler içerir. Bu nasıl olur demeyin. Olur !!!
İp adresleriniz siteye her girişte kayıt altına alınır. Bu ip adresleri sayesinde bilgisayarınızdaki tüm verileri okuyabilen sistemler yada örgütler bulunmaktadır. “Bunları nerden biliyor sunuz?” demeyin sakın. Bilişim çağında yaşıyoruz. Biraz düşünürseniz bunların nelere mâl olacağını bilirsiniz.
[notice type=alert]Örnek: Hrant Dink hakkında youtube video paylaşım sitesine video ekleyen şahıs, bilişim suçları şube müdürlüğüne bağlı polisler tarafından yakalandı.[/notice]
Nasıl yakalandı ? Youtube’a video yüklemek için bilgi paylaşmanız bile gerekmiyor. Nasıl oldu peki ? Tabiki ip adresinden… Kullanıcı siteye girdiği anda ve video yüklediğinde ip adresi kayıt altına alındı. Bunu siz göremezsiniz. Ufak çaplı bir araştırma ile de zanlı olduğu yerde yakalandı.
Bu işler sandığınızdan daha karmaşıktır. Siz ben bir suç işlemedim neden beni araştırsınlar diyebilirsiniz. Ama facebook’da sözde arkadaşlarınıza göstermek için yüklediğiniz resimleri kullanarak birileri başka insanları kandırabilirler. Sizin fotoğraflarınızda adult sitelerde paylaşım yapıp sizi kötüleyebilirler. Fotoğraflarınızı adult sitelerde porno yıldızı gibi görmek istemezsiniz sanırım…
[notice type=alert]Örnek: Beyazıt Öztürk başta olmak üzere birçok ünlünün ismi ve fotoğrafı ile açılan facebook hesapları ile binlerce insan dolandırıldı. Sanatçılar zor durumda kaldı. Suç duyurusunda bulundular.[/notice]
Profilinizin arkadaşlarınız haricindeki kişiler tarafından görülmesini engellesenizde , size bir şekilde ulaşmaya çalışanlar mutlaka vardır. Çünkü insanlar bu sayede msn ve telefon bilgilerini paylaşarak facebook’u sanal pazar, buradaki insalarıda araç olarak kullanmaya devam ediyorlar. Bir nevi facebook amacından saparak artık sexbook olmaya başladı da diyebiliriz.
Milliyet gazetesi konuyla ilgili bir haberinde; “Peki bu ‘sevgi
yumağının’ altında yatan şey, sadece vefa ve dostluk duyguları mı?
Hayır. Facebook’un en büyük vaatlerinden biri de seks. Hem bir
olasılık olarak hem de düpedüz… Grup seks partilerinden sapkın fantezilere sizin için facebook’un karanlık dehlizlerinde casusluk yaptık! Facebook çapkınlarının izini sürmeye başladık. Ve tam anlamıyla bir şok yaşadık. Şok yaşadık çünkü biz safça, buranın bir sosyalleşme ortamı, bir sevgi yumağı olduğunu düşünüyorduk. Hiç de öyle değilmiş: Meğer Facebook, ‘Sexbook’ olmuş! Facebook’ta tanışalım, messenger’de kaynaşalım, sonra telefonlarımızı alalım ve buluşalım” şeklinde başlayıp ilerliyor işler…” değerlendirmesine yer vermiş.
Unutmayın ! Bilgiyi kontrol eden dünyayı kontrol eder…
Dünyanın en zengin insanı ve Microsoft’un sahibi Bill Gates 2006 yılı Ocak ayında Türkiye’ye geldiğinde bir gazeteci kendisine, “Siz Microsoft olarak CIA’ye bilgi veriyor musunuz?” diye sormuştu. Bu şok soru üzerine salonda kısa bir sessizlik oldu ve herkes verilecek cevaba odaklandı. Bill Gates’in cevabı ise sadece gülmek oldu. Herkes bu tebessümle cevabını  aslında acı bir şekilde almıştı.Kısacası 10 bilgisayarın 8′inde Windows var. CIA bu yolla dünyadaki bilgisayarların büyük bölümünün içindeki bilgileri tarayabiliyor.
Kaldı ki yapmaları değil, yapmamaları anormal olurdu. Çünkü Bilgiyi kontrol eden, dünyayı da kontrol eder.Gizli servis elemanları artık oturdukları yerden kalkmadan, kahvelerini içerek seyrediyorlar bizzat kendilerini fişleyen insanları. Facebook sayesinde daha şimdiden 60 Milyon kişi gönüllü olarak kendisini bu yolla ihbar etmiş oluyor. Hele bu bilgiler art niyetli insanların eline geçmişse, her biri açık birer hedef haline gelmiş oluyor.

Facebook için yapılan önemli uyarılar :
  • İngiliz askeri yetkilileri kişisel bilgilerini facebook’a koymamaları konusunda tüm orduya bir uyarıda bulundu. O kadar ki, Kraliyet Askerleri’ne bağlı 888 askerin isminin Facebook’ta bulunması, kişisel  bilgilerin terör örgütlerinin eline geçebileceği endişesini doğurmuş. Uyarıda, “Facebook, MySpace ve Friends ReUnited” adlı siteleri kullanan askerlerin risk altında olabilecekleri kaydedilmiş.
  • Facebook, 6 Kasım’da yayınladığı bir ilanla 50 milyondan fazla üyesinin özel bilgilerini para karşılığıreklâm şirketleriyle paylaşabileceğini duyurdu. Özel hayatın korunması ile ilgili tartışmalara yol açan Facebook’un bu kararı, ABD ve Avrupa ülkelerinde tartışmalara yol açtı. Fransa’da Facebook aleyhine soruşturma açılması bekleniyor.
  • Yine İngiltere’de bir hükümet araştırmasında, İngiltere’de bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyonkişiden dörtte birinin ‘profillerinde’ doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları, girilen bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya oldukça elverişli olduğu ortaya çıktı.
Amacı kötü olan kişilere bilgilerinizi bu kadar kolay vermeyin. Çünkü her bilgi doğru kullanıldığında mutlaka mükemmel sonuçlar verecektir. Bu kişilerde sizin bilgilerinizi kullanarak amaçlarına ulaşabilirler. Belki tek başına sizin bilginiz işe yaramaz. Fakat şuan için facebook’a kayıtlı 1 milyon Türk’ün bilgilerine toplu bakıldığında insanların zaâfları ve açık yönleri bulunabilir.
Ben facebook kullanmıyorum…
Çok önemli bir kişi değilim. Gizli serviste çalışmıyorum. Asker, polis, siyasetçi hiç değilim. Kendi halimde bir insanım. Ama buna rağmen bilgilerimi, fotoğraflarımı, özel hayatımı başkaları ile paylaşmak istemiyorum. Arkadaşlarım beni bulmak mı istiyorlar ? Eğer gerçekten arkadaşlarımsa zaten benimle görüşüyorlardır. İlk okuldan yada liseden beri beni arayıp sormayan biri facebook hesabımdan beni bulup arayacaksa yok! aramasın istemem ! Benimle işi olan beni aramak isteyen beni nasıl bulacağını çok iyi bilir. Bunun için facebook yada başka bir siteye gerek yok.
Unutmayın !
Facebook, myspace, twitter vb sitelerde tüm bilgileriniz siz silseniz bile kayıt altında tutulur. Hatta cep telefonunuza gelen mesajları silseniz bile, aldığınız yada gönderdiğiniz mesajlar gsm operatörünüzde saklı tutulur. Gelen maillerinizi istediğiniz kadar silin. Maillerinizin bir kopyası mail servisinizde saklı tutulur. Bunları düşünerek, facebook vb siteleri kullanarak sizin bilgilerinize ulaşmaya çalışan kötü niyetli kişilerin oyununa gelmeyin. Şimdi bunları umursamıyor olabilirsiniz. İleride sizin fotoğraflarınızla başkalarını kandırıp, onlardan kontör isteyen, para aşıran insanlar nedeni ile başınız belâya girdiğinde bu yazdıklarımı hatırlarsınız !!!
Bizden birkaç uyarı !
  • Size gelen spam mesajlar tanıdığınız kişilerden gelmiş olsa bile açmadan siliniz.
  • Mecbur olmadıkça hiçbir siteye giriş ve üyelik bilgilerinizi kesinlikle vermeyiniz.
  • Bazı sitelerden gelen üyelik davetlerine kulak asmayın.
  • Al benisi olan resim, müzik, ilan gibi yanıp sönen mesajlara aldırış etmeyiniz.
  • Size cevap vermekte geciken ve sizi çok bekleten websiteleri fazla beklemeden kapatınız.
  • Kapatma butonuna bastıktan sonra sizi dinlemeyip uzun süre bekleten bilgisayarınızı açma-kapama tuşuna basarak hemen kapatınız.
  • Son olarak lütfen bu uyarılarımızı dikkate alarak gerekeni yapınız ve arkadaşlarınıza sayfanın adresini mutlaka iletiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yusuf Ziya Arpacık

Yusuf Ziya Arpacık 1 Mayıs 1958 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları zor tabiat şartlarıyla mücadele içerisinde geçti. Gençlik döneminde ise, 1980 öncesinde fırtınalı savaş günlerinin tam orta yerinde bulmuştu kendisini. İstanbul Üniversitesinde Tarih ilmi tahsil ederken 13 Şubat 1978 de hapse düştü. Sürgünden sürgüne yollandığı zindanlardan defalarca kaçmaya teşebbüs etmesine rağmen, Sağmalcılar ve Yozgat cezaevinden olmak üzere iki sefer firara muvaffak oldu… Tamamı yaklaşık on yıl olan hapis hayatının beş yılını hücrelerde geçirmek zorunda bırakılmış, kitaplar vasıtası ile ve kendi kendine yabancı dil öğrenirken, cezaevlerindeki ecnebi tutuklularla da bu lisanların pratiğini yapabilmiştir.. Hapishaneden çıkınca da ‘nerede kalmıştık?’ diyerek dış dünyada ki mücadelesine kaldığı yerden tekrar başlayıp, 1992 yılında Karabağ savaşında kardeşlerine yardım için Kafkaslara koşmuş ve devamı itibarı ile bir çok ülkede Türk düşmanlarına karşı ‘fiziki etkinlikler’ organize etmiş

arkası gelmez dertlerimin

arkası gelmez dertlerimin G                                     D   ) Arkasi gelmez dertlerimin biktim illallah ) 2 Em            Bm              C          Bm  ) Biri biterken öteki de baslar vermesin Allah ) 2    ( Bm                         C           Bm  )    ( Böyle gelmis böyle gidecek korkarim vallah ) 2 A (    ( Em         Bm         C        Bm  )    ( Yok mu çaresi dostlar fesüpanallah ) 2 G                              D   ) Alemin keyfi yerinde yine masallah ) 2 Em              Bm          C          Bm  ) Bize de bir gün kader güler güler insallah ) 2

Araba Markaları ve Üreticileri

Alfa Romeo Hikaye, geçen her Alfa Romeo'nun önünde şapka çıkartan Henry Ford'tan başlayıp Alfaları geçtiği yarışlarda Enzo Ferrari'nin bir çocuk gibi ağlamasına kadar uzanır. Motorl.. http://www.alfaromeo.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Audi Audi, ayrıcalıklı otomobiller -teknolojik mükemmellikle donatılmış, güzel, sofistikte makineler- üreten bir firma. Bizim başarımız, müşterilerimizin isteklerini, yaptığım.. http://www.audi.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMC  Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında İzmir'de kuruldu. İlk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, trak.. http://www.bmc.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri BMW Hedeflerini gerçekleştirmek için otomotiv endüstrisinde eşi olmayan gücünü verimli bir şekilde kullanan BMW Group, araştırma ve geliştirmeden satış ve pazarlamaya kadar t.. http://www.bmw.com.tr  - Araba Markaları ve Üreticileri Bugatti